Προσφυγικό

Προσφυγικό σπυρος μπλογκ

 

Η επανεμφάνιση του προσφυγικού,ως μείζονος θέματος ήταν αναμενόμενη,γιατί και στην Ελλάδα ,όπως και στην υπόλοιπη E.E. αντιμετωπίζεται εντελώς κοντόφθαλμα,με λογικές περιορισμού των ‘ροών’ ..

Καθόλου τυχαίο πως η κυβέρνηση Μακρόν στην Γαλλία θέλει να περιορίσει την μετανάστευση σχεδόν με λογικές Λεπέν,γιατι πιστεύει πως έτσι θα ανακόψει τα ποσοστά της Λεπέν…λογική που έχει δείξει στο παρελθόν πλήρως αποτυχημένη,μιάς και οταν υιοθετείται η ακροδεξια ατζέντα απο αλλους,συνήθως ενισχύεται η πραγματική ακροδεξιά..

Η υπουργός εργασίας Μυριέλ Πενικό δήλωσε ότι για πρώτη φορά πρόκειται να τεθούν όρια στον αριθμό των εργαζομένων που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δήλωση αυτή ακολούθησε ανάλογη του γάλλου πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ, που δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν αντιτίθεται στην καθιέρωση ποσοστώσεων για μετανάστες.

Πάντως η προσπάθεια της κ. Πενικό να υιοθετήσει μια τοποθέτηση την οποία μέχρι τώρα κυρίως έβαζε η ακροδεξιά ήταν εμφανής: « προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τους Γάλλους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Ύστερα θα καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες προσφέροντάς τους τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας», υποστήριξε και πρόσθεσε «Εάν υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες, προς όφελος της χώρας και των εταιρειών, θα φέρουμε το ανθρώπινο δυναμικό που χρειαζόμαστε, ανάλογα με το επάγγελμά τους και τα προσόντα τους».(Ιn.gr)..

Στην Ελλάδα επί 4.5 χρόνια το θεμα είτε κρυβόταν κάτω απο το χαλί ,είτε υμνούνταν τα άθλια στρατόπεδα της Μοριας, της Σάμου,της Χίου ως ΄Παραδεισοι’ όταν ηδη οι άνθρωποι στοιβάζονταν ως ΄πράγματα’….Η πολιτικη των ΑΝΕΛΛΣΥΡΙΖΑ πιστή στις λογικες της συμφωνιας Ε.Ε.-Τουρκίας ,αλλα και σε συμφωνιες κατω απο το τραπέζι με την Γερμανία,δεν πέτυχε (και μάλλον δεν ήθελε κιολας)καν να επιβάλλει την μεταφορά προσφύγων στην Ηπειρωτική χώρα …

Τώρα η νέα κυβέρνηση συνεχίζει αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική προσκρούοντας σε αντιδράσεις φαιδρών μειοψηφιών ξεκαθαρα ρατσιστικου και ακροδεξιου χαρακτήρα,αλλα και βλαχοδήμαρχων τοπικών κοινωνιών,καθώς και εσωτερικών αντιφάσεων..

Αν ρίξουμε μια ματιά σε στοιχεία της eurostat θα δούμε τα παρακάτω

1)Ο συνολικός μεταναστευτικός πληθυσμός στη Γαλλία είναι το 9,7% του γαλλικού πληθυσμού, ενώ το 1975 ήταν 7,5%

2) Τον Ιανουάριο του 2018 το συνολικό ποσοστό των αλλοδαπών στη Γερμανία ήταν 11,7%,

3)Στην Βρεττανια το ποσοστό των αλλοδαπών στον πληθυσμό ήταν 9,5% τον Ιανουάριο του 2018,

4)Στην Ιταλία το συνολικό ποσοστό των αλλοδαπών στον πληθυσμό φτάνει το 8,5%, εκ των οποίων το 2,6% είναι πολίτες άλλων χωρών μελών της ΕΕ. Μάλιστα οι δύο πρώτες χώρες προέλευσης των μεταναστών στην Ιταλία παραμένουν η Ρουμανία και η Αλβανία…Αρα η ρητορική Σαλβίνι είναι εντελώς ψευδής και παραπλανητική .

5)Στην Ελλάδα το ποσοστό ήταν στο 7.6 %

Αλλο ενδιαφέρον στοιχειο της Eurostat ειναι πως μιλάει για 2,4 εκατομμύρια ατόμων τρίτων που μετανάστευσαν προς την Ευρώπη από τρίτες χώρες. Παράλληλα υπήρξαν και 1,3 εκατομμύρια πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ που μετακινήθηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς και 1 εκατομμύριο άτομα που επέστρεψαν στη χώρα μέλος της οποίας έχουν την ιθαγένεια.

Διαψεύδεται έτσι πλήρως η ‘θεωρία της εισβολής αλλοδαπών’.

Αυτο που δειχνουν τα στοιχεια ειναι πως σε μια Ηπειρο 520.000.000.κατοικων διαμένουν 22,3 εκατομμύρια πολίτες άλλο χωρών (εκτός ΕΕ) ή 4,4% του πληθυσμού, ενώ υπήρχαν και 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν την ιθαγένεια άλλου κράτους της ΕΕ από αυτό στο οποίο διέμεναν…

Με αλλα λόγια και πάλι διαψεύδεται πλήρως η απαράδεκτη ‘ θεωρια της εισβολής αλλοδαπών’

Και μιλάμε για μιάν Ηπειρο που εχει το 22% του Παγκοσμιου ΑΕΠ…..

Και εδώ πλέον ανακύπτει ενα βασικό ερώτημα βλέποντας μια σχεδόν παρόμοια πολιτική σε ολη την Ευρώπη ,με το ένα άκρο να ειναι οι χώρες του Βιζενγκραντ οπου πρωτοστατούν Ουγγαρια,Πολωνια,Τσεχία..με ακραία αντιπροσφυγική ρητορική,μονο που δεν βλεπουμε και μεγάλες διαφορές απο Γαλλια,Γερμανια κλπ

Το ερώτημα αυτό είναι αν η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης του κύματος ξενοφοβίας είναι να τσουβαλιάζει κανείς τους κατοίκους των Χωρών,που εμφανίζονται εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβιας ως συλλήβδην ρατσιστές….

Στον τόπο,που μαστίζεται απο την οικονομική κρίση υπάρχουν και πολλοί σιωπηλοι πολίτες,που δεν εχουν εκφραστεί…Αυτοι θα χαριστούν στην ακροδεξια?

Επίσης υπάρχουν ιδεολογικοι μηχανισμοί αποπροσανατολισμού ,που παραπληροφορούν τον οικονομικά αδύναμο ή τσακισμένο πως για την κατάστασή του ευθύνεται ‘ο ξένος’…Το ίδιο και για την εγκληματικότητα η οποια σε συνθήκες φτώχειας των πληθυσμών ευλόγως αυξάνεται….

Το θέμα εδώ ειναι τι κάνει η Αριστερα στο σύνολό της ,που δυστυχώς πανευρωπαϊκά αλλα και στην Ελλάδα βρίσκεται σε άμυνα….

Η επιλέγει την περιχαράκωση οπου απλα καταγγέλει και τσουβαλιάζει τους πολιτες ως ακροδεξιούς ή προσπαθει να δημιουργήσει προϋποθέσεις πανδημοκρατικής αφύπνισης ανθρώπων διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων,που ειναι ευαισθητοποιημενοι στο προσφυγικό ζήτημα ή δυνητικά θα αφυπνισθούν…

Αναδεικνύει αναλυτικα τα αίτια της προσφυγιάς (πολεμοι ,πεινα και αφορητη φτωχεια) εξηγεί με σοβαρα επιχειρήματα πως κανενας ‘ξενος’ δεν τρωει το ψωμι του ‘αυτόχθονα’- αν και συχνα βλέπουμε και φαινομενα ανθρωπων που ανηκουν στην πρωτη γενια μεταναστών,να ακολουθούν πολυ συντηρητικες θεσεις,για προσφυγες επομένων γενεών ,ακολουθώντας τον μηχανισμό της ‘ταυτισης με τον επιτιθεμενο’- πιέζει για αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά προσφυγων στην Ηπειρωτικη Ελλάδα, με επιχειρήματα όπως το ότι ειναι αδιανόητο διαφοροι ‘πολιτιστικοι συλλογοι’ της συμφοράς και οργανωμενες μειοψηφιες να εμποδιζουν την εγκατάσταση,παραβιάζοντας καθε αρχή κρατους δικαίου, ενώ διεθνοποιει το θεμα ζητώντας οι προσφυγες που επιθυμούν να πηγαίνουν στις χώρες της επιλογής τους ,και συγχρόνως να υπάρξει καλύτερη κατανομή προσφύγων στις χωρες της Ε.Ε…και βεβαια αναδεικνύει με αριθμούς πως δεν υπάρχει καμια ‘θεωρια εισβολής’..

Απο την άλλη εμμένει στο ότι η ιδια η Ευρώπη χρωστά πολλά ιστορικα στις μεγαλες μεταναστευσεις του παρελθόντος και στην οικονομική ,αλλα και στην πολιτιστικη της ανάπτυξη..

Την ιδια φυσικα στιγμή αναδεικνύει καθε ρατσιστικη και ακροδεξια αντιδραση ως επικινδυνη για την Δημοκρατία…

Ως προς την Ελλάδα που ανεκαθεν ηταν τοπος ωσμωσης πολιτισμών αλλα και που γηγενεις αναδειχτηκαν στην διασπορά ,είναι δημοκρατική υποχρέωση να μπουν στην γωνία ‘αποψεις’ περί ‘αλλοιωσης του πολιτισμού’..

Αρκεί η γνωστή στροφη του Σεφέρη ‘Ειναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγιά μας’..

Είτε λοιπον θα ακολουθηθεί μια ψευτοελιτιστικη στάση τσουβαλιασματος των πάντων ως ακροδεξιών είτε θα γίνει προσπαθεια μιάς πανδημοκρατικης οργάνωσης και αναδειξης των ανθρωπιστικών ιδεωδών και της καλης φιλοξενιας του ‘Ικέτη’ με ταυτόχρονη ρητή καταγγελια καθε ρατσιστικής και ψεκασμενης αντίδρασης…

Ως προς τις διαφορες κοντοφθαλμες κυβερνησεις ας εχουν υπ’οψιν τους πως ουτε καν αυτές τις συμφέρουν τυφλές εξεγέρσεις απελπισμενων είτε συγκρουσεις ‘ντοπιων’ και ‘ξενων’ γιατι συχνα παιρνουν διαστάσεις ανεξέλεγκτες…

Εδώ πιά εχουμε να κανουμε με μια μάχη που οφειλει να αναδειξει τις αρχες της Δημοκρατιας ,της αξιοπρεπειας και της ανθρωπιάς .!

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε